Kjøp Rybelsus

Rybelsus

Semaglutid-tabletter er ikke tilgjengelig i Norge, men du kan kjøpe injeksjoner

Få resept på nettet

Hva er Rybelsus: en oversikt over hovedtrekkene

Rybelsus er en tablett for behandling av type 2-diabetes. Legemidlet produseres av det danske selskapet Novo Nordisk. Det bruker semaglutid som den aktive komponenten. Dette stoffet brukes også i andre legemidler til behandling av diabetes og fedme (Ozempic, Wegovy). Det er for tiden den eneste orale GLP-1-reseptoragonisten.

Hvordan det virker

Semaglutid er en kunstig analog av det menneskelige hormonet GLP-1, som har en avgjørende effekt på appetittregulering, fordøyelse og glukoseopptak. Rybelsus er utviklet for å senke blodsukkernivået til normale nivåer (spesielt etter måltider).[1]

Semaglutid senker blodsukkernivået:

 1. Som respons på økningen (på en glukoseavhengig måte) 
 2. Ved å stimulere insulinproduksjonen og øke dens effektivitet
 3. Ved å redusere blodsukkernivået ved å bremse magesekktømmingen.

Semaglutid i seg selv

 1. Interagerer ikke med glukose
 2. Erstatter ikke insulin
 3. Senker ikke blodsukkernivået hvis blodsukkernivået er normalt.

Vekttap

Rybelsus kan absolutt påvirke pasientens vekt fordi den aktive ingrediensen:

 • har en effekt på sentralnervesystemet, noe som reduserer appetitten
 • forsinker tømming av magesekken og forlenger metthetsfølelsen
 • bidrar til å bruke glukose til energiproduksjon i stedet for til dannelse av fettlagre.

Det er ikke et vekttap medikament. Produsenten anser det ikke som en effektiv behandling for fedme på grunn av utilstrekkelig dosering. Pasientene kan gå ned ca. 5 % av vekten sin, noe som er en ønskelig bivirkning for de fleste pasienter med type 2-diabetes. For mer effektivt vekttap foreskriver leger ikke Rybelsus, men Wegovy (et legemiddel med samme virkestoff, men i form av injeksjoner med en dosering som er egnet for fedmebehandling).[2]

Frigivelsen av oralt semaglutid for vekttap er forsinket. Studier av høyere doser som kan gjøre pasientene kvitt overvekten, pågår fortsatt. Den sannsynlige årsaken til forsinkelsen er at den kommersielle suksessen med injiserbart semaglutid (både for diabetes og vekttap) er for høy.

Pasienterfaringer (forumanmeldelser)

Pasientene er fornøyde med virkestoffet semaglutid. Medisiner som inneholder dette virkestoffet har varierende vurderinger. Rybelsus brukes ikke like ofte som de injiserbare formene av semaglutid, så det er for få anmeldelser på forum. Som regel har pasienter ingen klager på dette stoffet. Det takler ganske effektivt høye sukkernivåer, og den orale formen er alltid å foretrekke fremfor den injiserbare formen.

Opplevelsen av vekttap med Rybelsus er kanskje ikke like god som opplevelsen med diabetes. På forum har imidlertid noen pasienter rapportert om alvorlig vekttap etter behandling. Sannsynligvis har disse pasientene fulgt en streng diett og ført en aktiv livsstil.

Pris

Rybelsus tilhører kategorien dyre legemidler. En resept på nett for å kjøpe semaglutid kan koste mellom 400 og 500 kroner. En måneds forbruk av tabletter kan koste rundt 3 000 kroner, men du kan finne ut den mer nøyaktige doseringsbaserte prisen på medisinen på apoteket. Det kan være mindre eller mer. Dette gjelder også andre legemidler med virkestoffet semaglutid. Prisen deres varierer ganske mye. Injeksjoner for vekttap koster litt mer enn medisinen for diabetes.

Refusjon (blå resept)

Du kan bare få refusjon på blå resept hvis du har diabetes type 2 og trenger semaglutid for å senke blodsukkeret. Du bør likevel være forberedt på at det kan være vanskelig. Legemiddelverket fører spesiell kontroll med forskrivning av GLP-1-reseptoragonister og utstedelse av blåresept. Dette på grunn av den enorme belastningen på budsjettet og pasientens ofte feilaktige rett til refusjon for behandlingen.

Hvis du trenger behandling mot fedme (selv om du har diabetes type 2), har ikke legen din lov til å gi deg blå resept. Ifølge Helseøkonomiforvaltningens rapport fra 2023 er det utstedt uautoriserte blåresepter for fedmebehandling.[3] Du bør imidlertid ikke stole på at legen din har oversikt, for hvis du gjør en feil, kan du få et varsel om revurdering av refusjonsstatusen din.

Informasjon du bør definitivt vite for å kjøpe Rybelsus

Du kan kjøpe Rybelsus av to grunner:

 1. Legen mener at dette er det rette legemidlet for deg for å normalisere blodsukkernivået ditt
 2. Du har gjort deg kjent med hoved- og tilleggseffektene av Rybelsus og tror at det er det du trenger, og legen har godkjent ditt valg og gitt deg resept

I begge tilfeller må du imidlertid være klar over at medisinen er et mangelpreparat. Diskuter alternativer (f.eks. injiserbare former av semaglutid, som er mye enklere å få kjøpt) med legen din på forhånd. 

Indikasjoner for bruk

Indikasjonen for Rybelsus er manglende evne til å kontrollere blodsukkernivået innenfor normale grenser på grunn av type 2-diabetes. Medisinen kan foreskrives av en lege enten alene eller i tillegg til andre medisiner, inkludert insulinbehandling.

Fedme eller overvekt er ikke en indikasjon for semaglutid tabletter. Leger kan forskrive Rybelsus for å hjelpe pasienter med type 2-diabetes med å håndtere visse vektproblemer. Dette er ikke eksplisitt angitt i bruksanvisningen, men praksis viser at legemiljøet anser dette som en akseptabel bruk av legemidlet.

Rybelsus uten resept

Rybelsus selges kun på resept (blå resept for type 2-diabetes og vanlig resept for slankemedisin). Det finnes ingen alternative måter å kjøpe tablettene på uten resept.

Det er veldig enkelt å få resept (hvis du har en indikasjon for å bruke semaglutid). Du trenger ikke engang å oppsøke lege for å gjøre dette, men du kan få helsehjelp på nettet. Dette er en betalt tjeneste, men det gjør at du kan få resept på medisinen du trenger uten å forlate hjemmet ditt og uten å vente lenge på en legetime.

Kjøp online

Du kan begynne å kjøpe semaglutid (eller andre medisiner) ved å besøke nettstedet til en online medisinsk plattform. Der vil du motta et digitalt resept og retten til å kjøpe medisinen du trenger fra et hvilket som helst praktisk apotek innen få timer. Dette er bare det første trinnet, men uten det vil du ikke kunne gjøre kjøpet.

På nettstedet til den medisinske plattformen får du en ekstern legekonsultasjon. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et spørreskjema og oppgi tilstrekkelige data som indikerer at det er indikasjoner for bruk av medisinen. Den digitale resepten du mottar på grunnlag av denne konsultasjonen er gyldig i hele Norge.

Du vil ikke kunne bestille hjemlevering av legemidlet, så du må selv oppsøke et apotek. Men hvis du har brukt den elektroniske plattformen, har du allerede spart mye tid ved å få resepten raskt, noe som betyr at du ikke vil føle deg ukomfortabel med kjøpet ditt.

Kjøp i Sverige, Tyskland og andre EU-land

Du kan kjøpe semaglutid til behandling av diabetes eller for vekttap i EU-landene som grenser til Norge. Dette er ikke nødvendigvis Sverige, det kan være Tyskland, Nederland og andre land. Du vil imidlertid ikke kunne bestille levering fra disse landene. Til tross for at du kan bestille på nettet, må du være i landet der bestillingen ble lagt inn for å motta pakken med medisin.

Funksjonaliteten til den nettbaserte medisinske plattformen for EU-land er litt bredere enn for pasienter fra Norge. Lovgivningen om transport av legemidler i EU er litt mer gunstig og tillater internasjonal frakt. Hvis du befinner deg i Sverige, Tyskland eller et annet EU-land, kan du dermed få en legekonsultasjon, en digital resept og en målrettet levering av medisinen på den respektive versjonen av nettstedet til den medisinske plattformen.

Dosering og bruk

Rybelsus er en tablett til daglig bruk (i motsetning til semaglutidinjeksjoner, som bare trenger å tas én gang i uken). Legemidlet er tilgjengelig i doseringer på 3 mg, 7 mg og 14 mg. Det er antydet at 14 mg oral semaglutid per dag er omtrent det samme som 1 mg injiserbar semaglutid per uke. Dette er en svært relativ sammenligning, men legene tar hensyn til dette når det er nødvendig å bytte fra ett medikament til et annet.

Tablettene tas en gang om dagen i henhold til dette skjemaet:

 1. 3 mg i en måned (4 uker)
 2. 7 mg i en måned (4 uker)
 3. 14 mg til slutten av behandlingen (vedlikeholdsdose).

Ifølge rapporter fra forskjellige fora (inkludert legens), avhengig av samtidig behandling, toleranse og effektivitet av stoffet, kan legen avvike fra dette skjemaet. Inntak av tablettene innebærer alltid en gradvis progresjon fra start- til vedlikeholdsdose, men noen pasienter kan oppleve at en mindre mengde semaglutid kan være tilstrekkelig for deres problemer. Bruk av 3 mg eller 7 mg semaglutid som vedlikeholdsdose vil sannsynligvis være en vurdering fra sak til sak, så spør legen din om hans eller hennes profesjonelle mening om dette.

Forsiktighetsregler og kontraindikasjoner

Rybelsus er viktig å ta strengt i henhold til doseopptrappingsskjemaet. Hvis du umiddelbart bytter til en vedlikeholdsdose, vil du få alvorlige bivirkninger og sannsynligvis ikke være i stand til å fortsette behandlingen.

Det er også viktig å huske på at semaglutid-tabletter ikke er egnet for behandling av pasienter som f.eks:

 • gravide og ammende kvinner
 • pasienter med akutt pankreatitt
 • pasienter med svulster i skjoldbruskkjertelen
 • pasienter med alvorlige gastrointestinale sykdommer

Generelt anses Rybelsus som en trygg medisin som tolereres ganske lett av pasienter som følger dietten og andre anbefalinger fra legen.

Alkohol

Det kan være lurt å unngå alkohol. Hvis du har diabetes type 2, er et moderat alkoholforbruk uunngåelig og ikke relatert til oppstart av Rybelsus. Når du først har startet behandlingen, bør du imidlertid ta det enda mer alvorlig for å unngå alvorlige gastrointestinale reaksjoner og hypoglykemi.

Bivirkninger

Under behandlingen er det en risiko for å oppleve:

 • kvalme
 • forstoppelse
 • diaré
 • oppkast
 • hodepine
 • kolelithiasis
 • pankreatitt

Uønskede gastrointestinale effekter er de vanligste, men anses som forbigående og går over etter tilvenning til virkestoffet.

Kilder:

 1. https://www.researchgate.net/publication/351802833_Development_and_approval_of_rybelsus_oral_semaglutide_ushering_in_a_new_era_in_peptide_delivery
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8269445/
 3. https://www.helfo.no/nyheter/mange-pasienter-far-ozempic-pa-bla-resept-pa-feil-grunnlag/_/attachment/inline/894f123a-ff73-4421-827a-3b2327cff058:6fae130d894222be571e582ac361e21d4949a198/Kontrollrapport%20Ozempic%200.pdf