Kjøpe Saxenda i Norge

Saxenda

Få resept på nettet

Generell informasjon om Saxenda vektreduksjonsinjeksjoner

Saxenda er et legemiddel til behandling av fedme og kronisk vektkontroll. Det er en injeksjon av liraglutid (en GLP-1-reseptoragonist). Legemidlet er tilgjengelig i form av ferdigfylte sprøytepenner for selvadministrering. Saxenda er godkjent for bruk i USA, EU, Norge og andre land. Det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk har produsert Saxenda siden 2015 og fortsetter med det til tross for at det finnes mer moderne alternativer. Dette skyldes legemidlets høye popularitet og moderate pris.

Hvordan virker Saxenda?

Den aktive ingrediensen i medisinen fremmer en mer fullstendig behandling av glukose, som kan bli til fettavleiringer. I tillegg bremser liraglutid ventrikkeltømmingen, noe som gir en metthetsfølelse og gjør det lettere å holde seg til en diett. Saxendas viktigste egenskap er imidlertid dens evne til å påvirke sult- og metthetssenteret i hjernen. Pasientene får redusert appetitt og inntar betydelig færre kalorier.

Effektivitet

Virkningen av Saxenda er rettet mot å hjelpe til med naturlig vekttap (kaloriunderskudd fører til at kroppen gradvis forbrenner fettavleiringer). Legemidlet påvirker ikke absorpsjonen av fett eller dets forbrenning på noen måte. Derfor avhenger behandlingens effektivitet direkte av kvaliteten på pasientens kosthold og livsstil. Alle studiene som viste den høye effekten av Saxenda ble utført på pasienter som fulgte et kalorifattig kosthold. 

Hvis du også følger en diett og har en aktiv livsstil, kan du forvente å gå ned ca. 10 % av din opprinnelige kroppsvekt. Dette er ikke et garantert tall. Noen går ned enda mer i vekt, men det finnes også de som ikke klarer å gå ned nok kilo. Oftest er dette subjektive grunner knyttet til komorbiditeter, brudd på kostholdet eller nektelse av å endre livsstil.

Pasienters erfaringer (vurderinger og meninger)

Pasientene vurderer effekten og sikkerheten til Saxenda høyt. Pasientanmeldelser er i samsvar med resultatet av studier og indikerer at stoffet er svært sannsynlig å bidra til å bli kvitt ekstra kilo. Det er verdt å erkjenne at stoffet ikke passer for alle. Du kan finne negative anmeldelser om terapien. Hvis du er bekymret for andre pasienters negative erfaringer, bør du diskutere det med legen din. Han eller hun vil være i stand til å komme med noen spådommer om effektiviteten av behandlingen og toleransen av liraglutid basert på din medisinske historie, komorbiditeter osv.

Pris

Saxenda er en førstegenerasjons GLP-1-reseptoragonist, så den koster betydelig mindre enn nyere legemidler i denne klassen. Prisen på Saxenda er moderat. Du kan finne den nøyaktige prisen på nettsidene til apotek eller spesialiserte medisinske plattformer på nettet.

I Norge kan prisen på Saxenda være litt høyere enn i nabolandene (Sverige, Finland, Danmark). Dette er imidlertid små forskjeller som skyldes avgiftspolitikk, logistikk og det gjennomsnittlige prisnivået i landet.

Refusjon (blå resept)

Det er nesten umulig å få blå resept for å kjøpe Saxenda. I 2023 sa Direktoratet for medisinske produkter kategorisk nei til å finansiere kjøp av Wegovy (et annet fedmemedisin) på grunn av økonomisk umulighet. Ut fra samme logikk ble det også innført restriksjoner på støtte til kjøp av Saxenda. Pasienter kan unntaksvis få blå resept hvis de er i en ekstraordinær situasjon.

Refusjon av utgifter til fedmebehandling er en sjelden praksis i Europa. I nesten alle land må tilstanden behandles med egne penger. Unntakene kan være alvorlige former for fedme. Legene er bekymret for denne situasjonen, men det finnes ingen økonomiske eller politiske insentiver til å endre denne praksisen.

Dosering (hvordan du tar medisinen)

Saxenda er et legemiddel til daglige injeksjoner. Det er viktig å ta medisinen til samme tid. Dette vil gjøre konsentrasjonen av virkestoffet i plasma mer stabil og virkningen mer forutsigbar og mildere. En sprøytepenn skal brukes til injeksjoner. Du skal ikke bruke andre sprøyter eller prøve å få opp injeksjonsvæsken fra den spesielle kapselen.

Saxenda har ingen differensiering av sprøytepennen basert på dosering. Nyere GLP-1-reseptoragonister har spesifikke sprøytepenner for hver dosering. Doseringsjustering gjøres ved å velge ønsket mengde aktiv ingrediens på en spesiell regulator.

Det er viktig å følge doseringsøkningsplanen nøye:

 1. Startdose 0,6 mg
 2. Overgangsdoser på 1,2; 1,8; 2,4 mg
 3. Vedlikeholdsdose på 3 mg

Dosen bør økes hver uke. Hvis pasienten tolererer liraglutid godt, kan pasienten gå over til vedlikeholdsdosen fra og med uke 5. Varigheten av behandlingen må vurderes av legen. Vanligvis er det mer enn 1 år, noe som gir deg mulighet til å utvikle gode spisevaner og redusere risikoen for vektøkning.

Informasjon du trenger å vite før du kjøper en Saxenda

Saxenda er ikke vanskelig å kjøpe. Det er imidlertid ikke nødvendig for alle. Selv om du føler at det er på tide for deg å gå ned i vekt, er dette ikke alltid en god nok grunn til å kjøpe Saxenda. Medisinen er utelukkende for slike pasienter:

 1. Overvektige pasienter
 2. Personer som er overvektige og har minst én tilhørende komorbiditet.

En av indikatorene for å avgjøre om det er indikasjon for å kjøpe Saxenda er kroppsmasseindeksen (BMI). Minimum KMI for at en lege kan forskrive medisinen er 27 kg/m2 (overvekt). Fedme tilsvarer en BMI på 30 kg/m2 eller mer. Før legen skriver ut en resept, analyserer han eller hun andre opplysninger om pasientens helse, men enhver pasient kan enkelt finne sin egen BMI.

Kontraindikasjoner

 • Graviditet
 • Amming
 • Alder 75+
 • Alvorlig nyresvikt
 • Alvorlig leversykdom
 • Akutt pankreatitt

Forsiktighetsregler

Spesiell forsiktighet og ekstra tilsyn av lege er nødvendig hos pasienter med disse tilstandene:

 • Mild til moderat leversvikt
 • Sykdom i skjoldbruskkjertelen
 • Diabetes type 2

Under behandlingen er det nødvendig å

 • følge dietten
 • unngå alkohol
 • kontrollere blodsukkernivået (for pasienter med type 2-diabetes)

Bivirkninger

 • Gastrointestinale reaksjoner (kvalme, oppkast, diaré, gastritt, pankreatitt)
 • Forstyrrelser i nervesystemet (hodepine, svimmelhet)
 • Generelle lidelser (asteni, sykdomsfølelse, hudreaksjoner på injeksjonsstedet)
 • Noen andre lidelser, som du kan finne ut om i instruksjonene eller fra legen din.

Kjøp Saxenda online

Saxenda kan kjøpes i Norge på vanlige apotek eller ved å bruke spesielle online plattformer som tilbyr medisinske tjenester og hjelper deg med å få resept. I EU kan du kjøpe slankeinjeksjonene med levering, men du vil ikke kunne gjøre det i Norge. Reglene for handel og internasjonal transport av legemidler i Norge er spesielt strenge. Siden Norge ikke er en del av EUs indre marked, er det bare mulig å kjøpe fra lokale apotek. Dette hindrer imidlertid ikke pasienter i å bruke nettbaserte medisinske plattformer stadig oftere.

Kjøp via en medisinsk plattform på nettet:

 • I stedet for å bestille time hos legen, kan pasienten få medisinsk rådgivning på et tidspunkt som passer ham eller henne.
 • Pasienten kan enkelt planlegge sin egen tid uten å måtte tilpasse seg legens timeplan.
 • I løpet av noen få timer kan pasienten kjøpe reseptbelagte legemidler fra et hvilket som helst apotek.
 • Noen pasienter synes det er viktig å unngå ubehagelige samtaler ansikt til ansikt.

Slik fungerer det:

 1. Pasienten må gjennomføre en rask registreringsprosess.
 2. Pasienten fyller ut en sykehistorie (nettbasert spørreskjema).
 3. Legen vurderer om det er indikasjoner og kontraindikasjoner for å kjøpe Saxenda (eller et alternativ).
 4. Legen utsteder en e-resept.
 5. Pasienten får tilgang til e-resepten og kjøper Saxenda fra apoteket.

En nettbasert plattform overstyrer eller omgår selvsagt ikke reglene for salg av legemidler. Det er en måte å forenkle kjøpet, og mer spesifikt tilgangen til helsehjelp, på en lovlig måte.

Kjøpe Saxenda i utlandet (Danmark, Sverige, Tyskland)

Du kan kjøpe Saxenda i utlandet. Det er enda enklere å gjøre dette i EU-land enn i Norge. Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke kan organisere levering til Norge. Medisinske plattformer som opererer i Danmark, Sverige eller Tyskland er praktiske for de som bor permanent eller midlertidig i disse landene. Det at du er utlending, er ingen hindring for å motta medisinske tjenester.

Kjøp Saxenda uten resept

Saxenda er en reseptbelagt medisin. Det er ikke mulig å kjøpe Saxenda (som andre GLP-1-reseptoragonister) uten resept. Men det er ikke nødvendig å gjøre det. Slike tanker streifet pasientene for noen år siden, da man måtte bestille time hos legen for å få resept. Noen ganger kunne det gå flere uker mellom behovet for behandling og legetimen. Nå kan dette problemet enkelt unngås.

Er det noe behov for å lete etter ulovlige selgere som tilbyr å kjøpe Saxenda uten resept? Definitivt ikke, og det er flere grunner til dette:

 • Å kjøpe / selge medisiner uten resept er ulovlig
 • Nettsteder som tilbyr å kjøpe Saxenda uten resept er svindelnettsteder
 • En pasient kan enkelt få resept lovlig basert på en ekstern legekonsultasjon

Alternativer som kan kjøpes i Norge

Følgende legemidler for vekttap (fedmebehandling) er godkjent for bruk i Norge i tillegg til Saxenda:

 • Xenical
 • Mysimba
 • Wegovy

Det eneste direkte alternativet til Saxenda er Wegovy, fordi det er et legemiddel i samme klasse. Virkningsmekanismen er tilnærmet identisk. Ulike farmakokinetikk bestemmer forskjellen i dosering, administrasjonsmetode og intensitet av effekt på kroppen.

Valget av stoffet å kjøpe bør gjøres av legen, men pasientene bør ta hensyn til det:

 • Saxenda er betydelig billigere enn Wegovy
 • Det kan være lettere å kjøpe Saxenda på grunn av den veletablerte forsyningen og mangelen på mangel på varer.
 • Wegovy er betydelig mer effektivt enn Saxenda.
 • Wegovy er lettere å ta fordi det er en ukentlig injeksjon i stedet for daglig.

Du kan også kjøpe kosttilskudd for vekttap i Norge, men de er ikke en erstatning for medisiner. De er heller milde hjelpemidler for de som ikke lider av fedme og kan klare seg uten medikamentell behandling.

Kilder:

 1. https://www.scirp.org/pdf/fns_2016042015194866.pdf
 2. https://bjd-abcd.com/index.php/bjd/article/view/955/1195
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5358074/
 4. https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-021-03666-5