1. Home
 2. Katalog
 3. Zovirax (aciklovir)
Kjøp Zovirax (krem, tabletter)

Zovirax (aciklovir)

Få resept på nettet

Om Zovirax: hva er det?

Zovirax er et bredspektret antiviralt middel. Det er foreskrevet for behandling av hud- og slimhinneinfeksjoner fremkalt av herpes simplex-virus type 1 og 2, helvetesild og varicella. Legemidlet kan også brukes til forebygging av tilbakevendende herpes simplex-virusinfeksjoner hos pasienter med normalt immunforsvar og immunsvikt. 

Det aktive virkestoffet er aciklovir. Dette er et generisk legemiddel, så det selges over hele verden ikke bare under varemerket Zovirax, men også under andre navn. Blant dem er Aciclobene (Østerrike), Acic (Estland), Herpelans (Latvia) og andre.

Zovirax er tilgjengelig i form av tabletter, kapsler og suspensjon for oral administrasjon. Zovirax finnes også i form av tabletter med forsinket frigjøring, kremer og salver til lokal påføring.

Hvordan ZOVIRAX virker

Acyclovir reagerer med spesifikke enzymer som produserer virusinfiserte celler. Som et resultat omdannes det til et stoff som kalles aciklovirtrifosfat, som forhindrer videre syntese av virus-DNA. På denne måten stopper aciklovir spredningen av herpesviruset i kroppen.

Siden friske celler ikke produserer spesifikke enzymer, påvirkes ikke deres funksjon av stoffet. Konsentrasjonen av virkestoffet i friske celler er mye lavere enn i infiserte celler.

Behandlingen bør påbegynnes så snart som mulig etter at symptomene på infeksjon har oppstått. Hvis det er et tilbakefall av sykdommen, bør de første tegnene på hudlesjoner være hovedsignalet for å starte behandlingen. Så det vil være mulig å raskt takle ubehagelige opplevelser.

Det er viktig å forstå at Acyclovir ikke er i stand til å kurere herpesviruset helt. Det bidrar bare til å redusere de kliniske manifestasjonene av sykdommen. 

Erfaring med bruk: ekte anmeldelser av pasienter på fora

Pasienter diagnostisert med herpes simplex virus, som lider av sine manifestasjoner i flere år (og til og med tiår) sier at stoffet bidrar til å redusere alvorlighetsgraden av symptomene. For dette er et kortsiktig behandlingsforløp vanligvis nok: det er nok å ta stoffet i 1-2 uker.

Ved genital herpes tas acyklovir i lengre kurs – et år eller mer [1]. For å redusere risikoen for bivirkninger, særlig kvalme, anbefales pasientene å drikke rikelig med rent vann i løpet av dagen. Samtidig rapporterer mange om ingen bivirkninger i det hele tatt, selv ved langvarig bruk.

Pasienter som lider av genital herpes og ikke har brukt noen medisiner for å behandle sykdommen på lenge, rapporterer også om effekten av Zovirax. De hevder at stoffet hjelper til med å kvitte seg med slike ubehagelige kliniske manifestasjoner som væskefylte vesikler raskere: hvis tilbakefallet varer 2-3 uker uten behandling, så når du bruker Acyclovir – fra noen dager til en uke.

Av ulempene som pasientene noterer seg – den relativt høye kostnaden av stoffet, inkludert etter refusjon i de landene der den brukes. De skriver også i anmeldelser at ved langvarig bruk er noen virusstammer i stand til å utvikle resistens mot Acyclovir (hos pasienter med redusert immunitet) [2].

Pris

Zovirax og andre medisiner med virkestoffet aciklovir er blant de relativt rimelige antivirale medisinene. Denne medisinen har vært på markedet i Norge i lang tid og produseres av ulike produsenter, noe som holder prisen lav sammenlignet med nyere merkevarer.

Du finner de billigste Zovirax hos større apotekkjeder. Dette skyldes større innkjøp og etablerte lagre. Hvis du skal bestille legemidlet på nettet, bør du vurdere kostnaden for en digital resept. Dette er en liten, men nødvendig ekstrakostnad. Kostnaden for å få en resept på nettet er helt berettiget på grunn av bekvemmeligheten ved å få den.

Du må akseptere at prisen på antivirale piller og kremer sannsynligvis er litt høyere i Norge enn i andre land. Du må akseptere at prisen på antivirale piller og kremer sannsynligvis er litt høyere i Norge enn i andre land, men du må være objektiv med tanke på kjøpekraftsnivået og de strengere reglene (enn i EU) for import av legemidler.

Refusjon (blå resept)

Prisen på Zovirax interesserer deg kanskje ikke så mye hvis du har rett til refusjon på blå resept. Det er imidlertid vanskelig å få slik refusjon. Sjekk med legen din om vilkårene for at behandling av sykdommen din dekkes av trygden. Dette gjelder vanligvis ved gjentatte utbrudd av en viss varighet. Hvis tilbakefall ikke kan fastslås, må du betale for behandlingen selv.

Dosering og regler for bruk

For å bekjempe virusinfeksjoner i hud og slimhinner forårsaket av herpes simplex-viruset, foreskrives voksne 200 mg Zovirax 5 ganger daglig. Intervallet mellom dosene bør være omtrent 4 timer. Kurens varighet er 5 dager, men behandlingen kan forlenges etter legens avgjørelse ved alvorlig infeksjon. Behandlingen må ikke avbrytes før legen har gitt tillatelse til det, selv om symptomene på sykdommen forsvinner.

Dosen økes til 400 mg for personer med:

 • redusert opptak i tarmen;
 • alvorlig immunsvikt.

For profylakse foreskrives 200 mg Zovirax 4 ganger daglig med et intervall på 6 timer (eller 400 mg to ganger daglig). Varigheten av det profylaktiske kurset avhenger av individuelle risikoer. Når du tar det i lang tid, er det viktig å informere legen din om du har gått ned i vekt eller gått opp i vekt: doseringen må kanskje endres på grunn av dette.

For behandling av varicella og helvetesild foreskrives Zovirax 800 mg 5 ganger daglig, med et intervall på 4 timer. Varigheten av kurset er 7 dager.

Zovirax kan gis til barn fra 2 år. Dosen beregnes i henhold til formelen: 20 mg/kg, men ikke mer enn 800 mg, 4 ganger daglig. Varigheten av kurset er 5 dager.

Zovirax lyofilisat kan brukes til å fremstille en infusjonsvæske til behandling av infeksjoner forårsaket av herpesvirus hos nyfødte og barn under 3 måneder.

Tabletter skal tas hele, uten å bite og tygge, drikke en liten mengde rent vann. Det er mulig å ta under, før og etter måltider. I løpet av dagen er det viktig å drikke nok rent drikkevann.

Hvis legen foreskrev Zovirax i form av en suspensjon, bør en sprøytedispenser brukes til å måle den nødvendige mengden medisin. Ikke prøv å erstatte den med en vanlig skje, da det er fare for å gjøre en feil. Før bruk skal suspensjonen ristes godt.

Zovirax i form av salve eller krem skal bare brukes på de berørte områdene i huden eller slimhinnen. Du bør ikke svelge medisinen eller administrere den vaginalt.

Hva du bør huske før du kjøper Zovirax

Zovirax er indisert for:

 • herpes simplex virus type 1 (oral herpes) og type 2 (genital herpes);
 • vannkopper;
 • helvetesild;
 • tilbakevendende labial herpes simplex.

Legemidlet foreskrives også noen ganger til pasienter med HIV ved behandling av hårete leukoplaki i munnhulen forårsaket av Epstein-Barr-virus. Men det har nylig blitt stilt spørsmålstegn ved hensiktsmessigheten av slik behandling på grunn av den høye sannsynligheten for tilbakefall etter seponering.

Klinisk signifikant interaksjon av Zovirax med andre legemidler har ikke blitt identifisert. Likevel, hvis du i løpet av behandlingen vil ta andre legemidler, inkludert fytopreparater, vitaminer, kosttilskudd, må du informere legen din.

Kjøp på nett i Norge

I Norge er det relativt komplisert å kjøpe medisiner på nettet, men du kan likevel få medisinske tjenester på nettet. Du trenger ikke å besøke et nettapotek for å bestille. Der finner du kun reseptfrie legemidler. Piller og krem med den aktive ingrediensen acyclovir kan bare kjøpes hvis du bruker tjenestene til en spesiell medisinsk plattform. Der får du en ekstern legekonsultasjon og en digital resept. Dette åpner døren til ethvert apotek, fordi konsultasjonen og resepten du mottar er en garanti for et lovlig og trygt kjøp.

Kjøp i andre land (Danmark, Sverige, Tyskland)

I nabolandene kan prisen på antivirale legemidler være lavere, så du kan være interessert i å sende fra disse landene. Du kan imidlertid bare kjøpe acyclovir med levering hvis du fysisk befinner deg i Danmark, Sverige, Tyskland eller et annet EU-land. Kjøpsprosedyren er nesten den samme som vi beskrev ovenfor. I disse landene tillater imidlertid lovgivningen levering av medisiner fra partnerapotek. Du trenger derfor ikke å besøke et apotek. Legemidlet kommer i en pakke på en adresse som passer deg. For å bruke tjenestene til den elektroniske plattformen i utlandet, endrer du bare versjonen av nettstedet til den som tilsvarer landet du bor i.

Kjøp uten resept

Du trenger ikke resept for å bruke tjenestene til den elektroniske medisinske plattformen. For å kjøpe Zovirax (acyclovir) må du imidlertid fortsatt få en. For dette formålet er det utviklet en praktisk mekanisme som består av 2 enkle trinn:

 1. Fylle ut et helsespørreskjema
 2. Få en legeanbefaling basert på informasjonen fra spørreskjemaet

Dette er nok til å få en resept. Dette er en unik mulighet til å få rådgivning og resept på bare noen få timer fra første klikk. På denne måten kan du kjøpe medisinen samme dag. Fastlegen din vil ikke kunne gi deg medisinske tjenester så raskt, selv om han eller hun ønsker det. Du må gjøre en avtale med ham, og ikke på et tidspunkt som passer deg, men når han kan treffe deg. Dette er grunnen til at pasienter begynner å vurdere å kjøpe reseptfrie medisiner.

Kontraindikasjoner og begrensninger

Zovirax er kontraindisert med:

 • allergisk reaksjon på denne medisinen tidligere;
 • overfølsomhet overfor komponentene.

Fortell legen din hvis du har immunforstyrrelser forårsaket av andre sykdommer eller langvarig behandling. Dette kan påvirke risikoen for bivirkninger og kan føre til behov for å justere behandlingsregimet ditt.

Zovirax i tabletter er ikke foreskrevet for barn under 2 år. I tillegg er legemidlet foreskrevet med forsiktighet til pasienter med nyresvikt [3], inkludert eldre mennesker som kan lide av dette problemet. 

Under graviditet og amming er det tillatt å ta Zovirax hvis den forventede fordelen for moren overstiger den potensielle risikoen for barnet. Genital herpes kan overføres til barnet under fødselen. Hvis du blir diagnostisert med denne tilstanden, må du diskutere behovet for behandling med legen din.

Bruk av Zovirax kan øke hudens følsomhet for ultrafiolett stråling. Under behandlingen er det viktig å bruke UV-beskyttende klær og solkrem.

Mulige bivirkninger

Blant de vanligste bivirkningene er hodepine, svimmelhet, diaré, kvalme og økt tretthet. Ved lokal påføring – mild hudirritasjon, sårhet. Mindre hyppig observerte ubehagelige effekter som f.eks:

 • kortpustethet
 • magesmerter
 • kløe, hudutslett, urticaria;
 • feber.

Svært sjelden diagnostiserte bivirkninger inkluderer anemi, skjelving, forvirring, økte kreatinin- og ureanivåer i blodet.

Fortell legen din umiddelbart hvis du under behandling med Zovirax får små blåmerker eller blødninger som ikke er skaderelaterte, nedsatt vannlating, hevelse i ben eller ankler, forvirring eller hallusinasjoner. Nevrologiske bivirkninger er vanligvis reversible og går over uten alvorlige effekter på kroppen [4].

Kilder:

 1. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/554934
 2. https://journals.lww.com/aidsonline/abstract/1990/06000/emergence_of_acyclovir_resistant_varicella_zoster.14.aspx
 3. https://radiopaedia.org/cases/striated-nephrogram-probable-acyclovir-induced-nephropathy-3?lang=us
 4. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03303600